Od studánky

Zápis ze skromné komunitní akce Úprava studánky u Stochovské kapličky, která proběhla v sobotu 29.4. 2023.

Přechází fronta, hlásili v sobotu ráno. Zdálo se mi to přehnané, ještě včera se zdálo, že je 1000 km za hranicemi. No dobře, je 10. hodina, kryt na studánky je nejen navržen, ale i stavebnice se ukázala jako funkční, rodiče přicházejí, někteří i s dětmi. Začínáme přednáškou pana Wernera, kdy se kromě zažitého, nafoceného a ústně předávaného dovídáme, že i na mapách vojenského mapování kolem r. 1747 je zanesena předchozí kaplička u pramene Brünl Capl. 

Okolí studánky je vyčištěné, už při akci na Den Země to bylo dobrý. Jen půl metru hluboké ohniště je při kopání archeologickým pokladem či sondou o 30 let zpátky. Kolem kapličky rostou stromy, některé větší než stavba, ty menší tak do průměru 10 rostou i z kaple. Studánka moc nezurčí, výškově to skoro ani nejde, zato bosonohá dráha je obsazena, ohnivá kuchyně pečených hadů je v obležení. Výrobu Kokedam (semenáčky v bahnokouli a mechu na zavěšení) dokončil každý, kdo chtěl. I ta fronta přešla. Mládež jde domů bosou nohou, ještě u Matějky mají boty v rukách. 

Pro dnešek máme konec, stochovská kaplička a její studánka nás tu rozhodně ještě uvidí, bude potřeba více větších zásahů. A teď už příprava na bagrování tůněk pod Mackovkou začátkem června. 

Za Ekocentrum Pod Marjánkou, Antonín Cífka

Podpořeno z grantového programu České spořitelny „Dokážeme víc“, ve spolupráci s Nadací Via.

Napsat komentář